Влакът по-скъп от 1 декември

С 2,80 лв. по-скъпо ще струва експресът от София до Бургас и обратно от 1 декември. Цената на двупосочния билет за втора класа се променя от 28,20 лв. на 31 лв., тоест с 9,92%. Автобусът ще бъде по-скъп и след увеличението на жп билета. 46 лв. ще струва отиване и връщане с автобус до морето, тоест 63% повече от експреса, предаде АСН.

Поскъпването на превоза с т.нар. търговски или бизнес влакове, тоест с експресите, е от следващия месец, защото за него не се изисква одобрение от Министерството на транспорта, каза Димитър Костадинов, директор "Маркетинг и продажби" в БДЖ "Пътнически превози". Средното увеличение е с 15%.

От 1 януари ще поскъпнат пътническите и бързите влакове - средно с 9,8%. С тези влакове се извършват т.нар. социални превози, които се субсидират от държавата и затова промяната в цената става след подпис на транспортния министър.

Интересно е, че БДЖ не пипа цената на билета за влака Перник-София по редовната тарифа 2,30 лв., вероятно заради огромния брой пътници, които всеки ден пътуват до столицата. Билетът София-Банкя обаче се изравнява с цената на градския транспорт в столицата и се променя от 0,80 лв. на 1 лев.

Последното увеличение на превозите с влак беше от юли 2008 г. Натрупаната инфлация оттогава досега е 8%, а за горивото за дизеловите локомотиви само от началото на 2011 г. е 11%, обясни Костадинов причината за поскъпването. 5 млн.лв. ще бъде годишното му отражение върху приходите на БДЖ "Пътнически превози".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини