Режим на тока догодина заради реформите на Дянков?

Миньорите ще блокират основни пътища и кръстовища в страната следващата седмица.

Причината за протеста е предложението за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Позицията е изразена пред ТВ+ от председателя на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, предадоха от медията за Actualno.com.

Миньорите настояват финансовият министър Симеон Дянков да подаде оставка заради некомпетентност.

„Страдаме от липса на управление. Насреща си имаме много интелигентни момчета, които говорят много добре чужди езици и дотам. Но една мина няма нужда от това”, заяви Топалов.

Според него лошото управление на ГЕРБ ще доведе до затварянето на Марица Изток, а така ще се наруши енергийния баланс на страната и ще се стигне до режим на тока следващата година. Миньорите няма как да доставят необходимите 32 милиона тона въглища за централите заради липса на средства за транспорт.

„Парите странно изчезват, НЕК не се разплаща, не се знае къде отива печалбата от Марица Изток, 80 милиона инвестиции няма откъде да дойдат”, каза още Топалов.

Синдикатите са излъгани, тъй като по време на преговорите в тристранния съвет са постигнали компромис възрастта за пенсиониране да се вдигне от 2021 година.

Топалов уточни, че финансовият министър умишлено заблуждава всички, тъй като в момента се говори, че възрастта за пенсиониране е 63 години, но реално тя е 65. Пенсионната възраст от 63 години е само за хората с 37 години осигурителен стаж.

„Реално Дянков предлага да не взимаме пенсия. Средната продължителност на живота у нас е 70 години. Ако се пенсионирате на 67 години, ви остават 3 години, през които да получавате пенсия. Но 60 милиона лева няма да решат проблема с дефицита на НОИ”, каза Топалов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини