Омбудсманът: Ще бъда гарант за разрешаване на случая в Нови хан

Отец Иван повече от 20 години върши своето богоугодно и благородно дело, но той го върши на ръба на закона без никаква помощ. Това коментира пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев.

Отец Иван е подпомаган от благородни организации, но без помощ от институциите. При него идват всеки ден нови и нови хора. За всички беше ясно, че няма как да бъде узаконена тази постройка, на всички беше ясно как ще свърши сагата в съда. Не става дума за зимно и лятно време, а за това, че хората ги изкарваме на полето, коментира още Пенчев. Той е категоричен, че въпросът трайно трябва да се реши.

Фондацията на отец Иван е купила 5 декара, мястото е в регулация и бяха поети ангажименти от институциите да бъдат извадени тези строителни книжа, които са необходими. Въпросът за семействата е да има къде да живеят трайно, отбеляза омбудсманът.

Отец Иван е писал няколко писма още преди да приключи съдебната сага до предишния омбудсман, както и до мен, но омбудсманът не може да поеме ангажимента, защото той няма такива правомощия. След вчерашната среща аз ще бъда гарант въпросът да бъде разрешен, заяви Константин Пенчев. „Доволен съм. Тази постройка в Нови хан ще бъде демонтирана тогава, когато тези хора там намерят трайно място, където да живеят", заяви още Пенчев.

Пристройката към църквата е строена през 2008 г., без разрешение. През юни 2010 година ДНСК постановява, че новата част е незаконна и трябва да бъде съборена. Тя не отговаря и на мерките за пожарна безопасност. След множество процедури по обжалване на решението, на последна инстанция съдът постановява все пак пристройката да бъде съборена. Свещеникът трябва изгради нов приют с помощта на социалното министерство, софийската митрополия и местни бизнесмени. Той е купил имот на 2 километра от Нови хан. До построяването на новия дом за всички нуждаещи се ще бъде намерен подслон. Свещеникът каза, че сам ще разглоби сградата част по част, за да не се съсипе материалът: "Там са вложени много пари на хора от цяла България. Отделяли са по стотинка от бюджета си и една дъска няма да се унищожи".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини