До 2060 г. - топим се с 2 милиона. Вестниците в събота

„Труд": До 2060 г. - топим се с 2 милиона

За времето след 2010 г. БАН е разработил "реалистичен" и "песимистичен" сценарий за намаляването на населението в зависимост от това колко бързо ще излезе страната ни от кризата. В най-лошия случай българите ще намалеят до 5,3 милиона. Учените посочиха още, че в момента българките раждат до 1-2 деца, сънародниците ни от турски произход - 2-3 деца, а ромите - 3-4 деца.

Населението на България ще се стопи с 2 млн. души към 31 декември 2060 г. От сегашните 7,5 млн. българи ще останат около 5,5 млн., а ако страната не излезе бързо от кризата, числеността може да се стопи до 5,3 млн.

„24 Часа": 5000 железничари ще бъдат съкратени, ако стачката продължи

До 5000 могат да стигнат служителите, които трябва да бъдат съкратени в железниците, ако стачката продължи десетина дни. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на БДЖ, съобщи агенция „Фокус".

Причините за тези опасения са, че от една страна кредиторите няма да търпят много дълго време, а след този период се очаква 20-30 % от клиентите на "Пътнически превози" да ползват алтернативен автобусен транспорт и да не се върнат обратно.

За всички служители пък стои опасността да останат без заплати следващия месец или да получат само част от трудовото си възнаграждение.

„Стандарт": Вдигат годините за пенсия от януари

Депутати от ГЕРБ внесоха в последната минута в парламента оспорваните поправки за увеличаване на пенсионната възраст от януари 2012 г., както и за увеличаване на пенсиите от 1 юни. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е сред вносителите. Депутатите от ГЕРБ се възползваха от последния възможен ден за поправки в закона за бюджет 2012 преди второто му четене в пленарна зала.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване предвиждат промяна във възрастта за пенсиониране с една година от 1 януари 2012 г., както и поетапно вдигане на възрастта с по четири месеца всяка година от 2015 г., така че до 2021 г. за мъжете да стане 65 г., а за жените - 63 г. Предвижда още от 1 юни догодина минималната пенсия да се повиши от 136 на 145 лв.

„Новинар": Калина Крумова напусна групата на „Атака"

Депутатът Калина Крумова напусна парламентарната група на "Атака". От парламента съобщиха пред "Новинар", че тя вече е депозирала своето заявление в деловодството на Народното събрание.

Само няколко часа преди това Крумова и Борислав Стоянов отказаха да подпишат декларация на депутати от "Атака", които заявяват, че нямат намерение да напускат партията на Волен Сидеров. Тогава от пресцентъра на политическата сила обясниха парадокса с това, че народните представители не били съгласни с текста на декларацията. Те обаче нямало да напускат националистите. В декларацията пише:

"Дума": Забравиха Цачева с делегация на летище София

Делегация, водена от парламентарната шефка Цецка Цачева, пропуснала полета си за Индия. Персоналът на летище София бил забравил да ги извика. Цачева, министрите на здравеопазването и на образованието Стефан Константинов и Сергей Игнатов заедно с депутати трябвало да излетят в 11 часа вчера за Виена, откъдето да се прехвърлят на полет за Индия. Делегацията трябваше да отпътува на четиридневно посещение в Делхи.

Как са били забравени в залата на ВИП-полети, разказа депутатът Ваньо Шарков, който след случката се върна отново в парламента. "Към 11 часа ни взеха, отидохме и видяхме как самолетът тръгна, ние бяхме в автобуса. Тъй като полетът е през Виена, трябваше да пътуваме с австрийските авиолинии. Отидохме там в 10 часа, един час преди полета. Хората, които се занимаваха с протокола от парламента, си свършиха перфектно работата", потвърди Шарков.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини