Стачката в БДЖ начало на протестна вълна. Преглед на националния печат

Стачката в БДЖ, която се очертава като начало на стачна вълна, отново е сред водещите теми на всекидневниците.

„В четвъртия пореден ден от стачката в БДЖ 188 влака не са се движили от общо 276, съобщиха от държавната компания. Ведомството е преброило 289 участници в протеста от "Пътнически превози" и 58 - от "Товарни превози". Според синдикатите 201 от общо 261 пътнически влака, както и всички товарни са спрeли.
Ръководството на БДЖ е решило товарните влакове да се движат след 16 часа, когато стачката приключва, както и през нощта. Министър Московски обяви, че дружеството понася сериозни загуби от спирането на товарния транспорт.
Според профсъюзите нарушенията на закона и провеждането на локаут от ръководството на БДЖ продължават. В неделя стачкуващите ревизори на гара Пловдив са били заменени неправомерно от началник-влака, който вместо тях е извършил проба." - пише „Дневник".

„Нито един влак не тръгна от Централна гара" - информира в. „24 часа".
"Cтачката на железничарите се разраства лавинообразно. Нито един влак не тръгна днес в 8 ч от Централна гара София, от Пловдив, Бургас, Мездра и Перник.
Над 80% от работниците в БДЖ, които са на смяна, стачкуват, съобщиха от обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа". Бързият влак от Плевен за Варна отпътува в 8,25 ч от Горна Оряховица без кондуктор. Служителят отказал да се качи в композицията. 10 влака са спрени вчера на гара Горна Оряховица.
Засега символично протестите на колегите си от БДЖ подкрепят и част от шофьорите в градския транспорт на столицата. Тролеи, трамваи и автобуси се движат с табели за солидарност с исканията на железничарите. КНСБ очаква ескалация на протестите." - продължава всекидневникът.

В. „Сега" съобщава, че протестната вълна обхваща нови сектори на икономиката:
"Обсъждането на проектобюджет 2012 на второ четене в парламента ще бъде подложено на огромен натиск от протестиращи обществени групи. Към стачкуващите пети ден железничари днес ще се присъединят земеделци и зърнопроизводители. Стотици селскостопански машини ще бъдат подредени по граници и магистрали в готовност да ги блокират. Общи действия обсъждат и в сектор "Сигурност", като на първо време полицейските синдикати ще подкрепят готвения от КНСБ и "Подкрепа" национален протест на 30 ноември.
Всички протестни действия са обосновани от решения на правителството да се отметне от поети ангажименти и да действа зад гърба на социалните партньори и без предварително обсъждане."

Същевременно в. „Труд" цитира изказвания на водещи икономисти, според които през 2012 г. българската икономика ще оцелее само чрез провеждане на реформи.
„Според Георги Ангелов от институт "Отворено общество" голямата вина за отложените реформи у нас е на синдикатите. И предишното правителство се опита да махне класа за прослужено време, но те го спряха. Харченето на фискалния резерв, за което профсъюзите настояваха, не доведе до нищо, въпреки че бяха изразходвани 7 млрд. лева, каза Ангелов. Според него синдикатите имат и най-сериозната вина за това, че бизнесът продължава да съкращава служители. Осигурителните прагове и минималната работна заплата продължават да се увеличават с десетки проценти, въпреки че вече не сме в добрите години. Затова сме в абсурдната ситуация да губим работни места, без държавата да е фалирала, категоричен е Ангелов.
Българският преход е провален именно заради постоянно отлаганите реформи. Сега трябва да се направи наведнъж всичко онова, което през последните 10 г. не се случи в пенсионната система и в БДЖ, категоричен е известният икономист. В условията на глобална криза единствените правителства, които печелят избори и остават в управлението, са тези, които правят реформи. Примерите за това са Полша и Естония, изтъкна Ангелов.
Държавният бюджет за 2012 г. трябва да бъде по-консервативен, за да може да издържи и на най-лошите сценарии, е общото мнение на икономистите от MacroWatch. Освен Георги Ганев и Георги Ангелов в групата са Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч", Димитър Чобанов от УНСС, Георги Прохазки от Центъра за икономическо развитие и други."

Забуксувалата пенсионната реформа е сред най-коментираните теми във вестниците в понеделник.

„Компромиси в пенсионната реформа няма да има...
Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков в Созопол...
Няма вариант реформата да стане плавно или с компромиси, тя трябвало да се направи точно така, както е заложена, смята министърът.
"Всъщност ние додаваме пари за 2012 г., за да можем да увеличим ниските пенсии. Това е отговорното мислене на държавниците. Увеличаването на минималните пенсии ще струва допълнителни 10 млн. лв. Това се прави от истински реформатори", обобщи ситуацията министърът.
Той окачестви обстановката в България като тежка и кризисна и изрази надежда да не се стига до по-рестриктивни мерки, каквито има в съседни държави. Обясни, че онова, което се е говорило преди, е било, защото се е смятало, че България и Европа излизат от кризата. Намираме се в много по-сложна ситуация и е отговорно да кажем, че можем да дадем само това, което имаме, подчерта той.
Дянков призова зърнопроизводителите и служителите на БДЖ да се държат отговорно, за да може да се излезе от ситуацията." - пише „Дневник".

„Новите инвалидни пенсии настигат отпуснатите за труд" - констатира в. „Сега".
"С негативната тенденция новоотпуснатите пенсии за инвалидност да настигат по брой тези за осигурителен стаж и възраст се потвърждава и от статистиката на НОИ за пенсиите през третото тримесечие на 2011 г. На фона на намерението на управляващите догодина да вдигнат възрастта за пенсиониране за всички категории с 1 година още 10 169 българи са успели да получат инвалидна пенсия от юли до септември, докато отпуснатите за осигурителен стаж са 12 445...
За военни и полицаи стажът е единственото изискване, а управляващите не събират смелост да ограничат още необоснованите и неосигурени с допълнителни вноски привилегии, като им сложат поне минимална възраст за пенсиониране. В момента те успяват да се пенсионират средно малко над 50 г. А средната новоотпусната пенсия гони 500 лв." - се казва в публикацията.

В. „24 часа" помества прогноза на Симеон Дянков, че ефектът от пенсионната реформа ще се усети след 2015 г:

"Пенсионната реформа ще помогне през 2016-2017 г., но ако не я заложим сега, след 2-3 г. бюджетът ще трябва да плаща по 5-6 млрд. лв. само заради огромния дефицит в НОИ. Това е пример как едно отговорно правителство не мисли само за своя мандат, но и за след това", заяви днес в Созопол финансовият министър Симеон Дянков. В 14 европейски държави вече се правели подобни на нашата пенсионни реформи."

В. „Стандарт" цитира изказване на еврокомисаря Кристалина Георгиева, която подчертава, че пенсионната реформа е неизбежна:
"Това го изисква демографският профил - ние сме застаряваща нация, както и необходимостта да бъдем конкурентоспособни. За да се води успешно и резултатно реформата, трябва да има диалог с обществото - да се говори с хората, да разбираме всички защо го правим. Надявам се, че правителството няма да затвори темата с диалога с едно решение, а разговорът ще продължи и ще бъде взаимно чуване", коментира Георгиева.
Според нея в бюджет 2012 г. има реформистки направления в секторите здравеопазване, образование, пенсионна реформа. Аз съм за това да направим повече днес, за да живеем по-добре утре, каза по повод проектозакона за държавния бюджет еврокомисарят."

В друго своя публикация вестникът информира, че синдикатите ще поискат вето от  президента Първанов за увеличаването на възрастта за пенсиониране:
"Ако внесеното в Народното събрание предложение за увеличаване на възрастта за пенсиониране бъде прието, синдикатите ще искат президентът да наложи вето. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след заседание на Координационния съвет и на Националния стачен комитет.
Синдикатите ще искат среща с настоящия и с новоизбрания президент, с които да разговарят за проектозакона, в който е включено предложението, без то да е одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество."

От своя страна в. „Труд" пише за тайни срещи между президента Първанов и приемника му Росен Плевнелиев:
"Президентът Георги Първанов и новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев  са имали две неафиширани пред медиите срещи на "Дондуков" 2.
Първата е била на 3 ноември, след церемонията в ЦИК, на която Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получиха удостоверения, че са избрани за президент и вицепрезидент на България. На втората - на 21 ноември, двамата са обсъждали и стачката в БДЖ и пенсионната реформа. Обмисляли са церемонията по сдаването на властта на 22 януари, както и благотворителната кампания "Българската Коледа". Тази година ще я започне Първанов и ще я завърши Плевнелиев.
Третата среща на двамата ще е утре - този път официална."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини