Парламентът избра Диана Ковачева за правосъден министър

Парламентът гласува встъпването в длъжност на новия правосъден министър Диана Ковачева. Със 109 гласа "за", 44 "против" и 13 въздържали се, Ковачева беше избрана да замени досегашния министър на правосъдието Маргарита Попова.

Досега Ковачева беше изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници". На този пост тя е от 2002 г. Преди това е работила като старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ".

Новият правосъден министър е завършила право в Софийския университет, има магистърска степен от френски университет и е доктор по международно право и международни отношения. Владее английски, френски и руски.

Това е 9-та поредна промяна сред министрите в кабинета на ГЕРБ, откакто партията е на власт от юли 2009 г. Първият министър на външните работи Румяна Желева беше сменена с Николай Младенов, който беше министър на отбраната. На мястото на Младенов пък дойде Аню Ангелов, припомня БГНЕС.

След като Йорданка Фандъкова стана кмет за първи път, мястото й като образователен министър беше заето от Сергей Игнатов. Един транспортен министър също беше сменен – Александър Цветков си тръгна през пролетта на тази година, а след него дойде заместникът му Ивайло Московски.

Няколко промени имаше и в Министерството на здравеопазването - първият министър в началото на управлението на ГЕРБ беше Божидар Нанев. Той беше сменен от Анна-Мария Борисова, чийто пост след няколко месеца управление беше поет от сегашния министър Стефан Константинов. Министърът без портфейл Божидар Димитров пък подаде оставка след скандал през декември 2010 г., а постът му беше закрит. Повод за оттеглянето на Димитров беше скандалът с отзоваването на българските посланици, които са били агенти на Държавна сигурност.

Промяна имаше и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където мястото на избрания за президент Росен Плевнелиев беше заето от неговата заместничка Лиляна Павлова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини