Кабинетът умува държавните служители да поемат своята част от осигуровките

Всички служители в държавните институции да поемат своята част от осигурителната тежест от май или юни следващата година, обсъжда кабинетът. Ако реформата бъде приета, това ще доведе до актуализация на бюджет 2012 г. Все още се обсъждат ползите от подобна промяна, тъй като ако тя се случи, ще се наложи актуализация на заплатите, за да не паднат доходите на хората. По този начин обаче ще се увеличи средната работна заплата, а оттам и други държавни плащания.

Ако всички държавни служители, както и работещите в министерствата на отбраната и на вътрешните работи поемат своята част от осигуровките, но получат по-големи заплати, може минимално да се ощети хазната, обясни Симеон Дянков. Въпреки това реформата се обмисля.

Финансовият министър смята, че няма как промяната да се реализира от 1 януари, но по думите му е реалистично тя да стане факт от 1 май или 1 юни догодина. Дянков припомни, че по това време има и други промени, като вдигането на минималната работна заплата от Деня на труда през 2012-а, а месец по-късно ще се вдигнат и минималните пенсии. „Така че тогава съвместно евентуално може да стане и това със съответните корекции в приходната и разходната част", каза Дянков.

От своя страна военният министър Аню Ангелов бе категоричен, че няма да позволи доходите на работещите в неговото ведомство да намалеят.

По думите на военния министър Аню Ангелов, ако бъде поета частта от осигуровките, които сега държавата покрива за сметка на държавния служител, държавата ще бъде много внимателна по отношение на компенсациите. „Тоест може да се пристъпи към такава стъпка, която ще важи за дълги години наред, но за сметка на това ще трябва да бъдат еднократно повишени и възнагражденията за компенсация на намаляването на техните заплати", каза Анеглов.

„Някой си мисли, че някой друг плаща осигуровките на държавните служители и военнослужещите от МО. Няма такъв друг. Те се плащат от Фонд „Работна заплата" на Министерството на отбраната. Единственото изключение е, че те директно се превеждат на НОИ от Министерството на финансите. Те са в нашия бюджет и ние ги плащаме тези осигуровки. Ако ние за сметка на тези осигуровки, които ще поемат военнослужещите, платим това повишение във възнагражденията, ясно е, че ще бъдем на нула. Нито плюс, нито минус", коментира военният министър.

Разчетите за ефекта от подобна реформа ще бъдат готови до 1 декември.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини