ГЕРБ клекна за пенсионната възраст. Преглед на националния печат

Протестите в страната и реакциите на правителството са водеща тема на всекидневниците в четвъртък.

„Един протест сломи решителността на ГЕРБ за пенсионни промени" - пише в. „Сега".
„КТ "Подкрепа" и КНСБ организираха национален протест срещу промените във възрастта за пенсиониране. На площада пред парламента се събраха няколко хиляди души от цялата страна.Един-единствен митинг на синдикатите убеди ГЕРБ да спре пенсионните промени и да започне спешни консултации по увеличението на пенсионната възраст. Решението беше взето още преди края на националния протест вчера, който събра около 15 000 души пред Народното събрание. Само ден по-рано премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков бяха категорични, че тях стачки не ги плашат, защото пари няма и няма за какво да се протестира." - се казва в публикацията.„Незапомнен в историята на мирните синдикални протести бърз развой последва 4-часовия митинг-шествие, организиран от КНСБ и "Подкрепа" пред парламента.Депутатите от бюджетната комисия се вслушаха в гласа на народа и отказаха да дадат ход на предложението за повишение на пенсионната възраст. Заседанието й бе насрочено за 15 ч, но точката бе отложена за утре (днес - б. р.), а управляващите решиха да изслушат предложенията на синдикатите...
Броят на протестиращите, обявен от комитетите растеше успоредно с покачването на емоционалния градус пред деня. Започна се с 15 000 и се стигна до 45 000 в кулминацията на протеста. Със сигурност обаче и по данни на полицията, и според по-обективните участници в шествието в центъра на София се бяха изсипали поне 18 000 души, което е абсолютен рекорд за последните години.
Чучелото на финансовия министър с надпис "На лъжеца не вярват дори когато казва истината", издигнато от протестиращите в лилаво, накара площада на изригне мощно, а възторгът се покачваше всеки пък, когато грижлив синдикалист го удряше със знаме по главата." - допълва темата в. „24 часа".

В. „Труд" също отделя място на темата:
„ГЕРБ замрази предложението си пенсионната възраст да се увеличи с една година още от 2012 г. и сяда на масата на преговорите със синдикатите...Именно заради вдигането на възрастта КНСБ и "Подкрепа" напуснаха съвета за тристранно сътрудничество преди повече от седмица.
Постижението на митингуващите в сряда беше обявено малко след 15 ч от профсъюзните лидери Пламен Димитров и Константин Тренчев, които прекараха около 60 минути в сградата на Народното събрание. Няколко часа по-рано финансовият министър Симеон Дянков заяви, че пенсионната реформа не трябва да бъде отлагана.
Зам.-председателят на групата на ГЕРБ в парламента Валентин Николов се опита да обясни на хилядите протестиращи, че се страхува от това, което се случва в Европа, но беше заглушен от мощно "У-у-ууу" и различни, неласкави възгласи."

„Продължила час и половина среща при премиера Бойко Борисов, в която участва и земеделският министър Мирослав Найденов, не успя да сложи край на протестите на зърнопроизводителите.

"Протестиращите земеделци ще решат сами дали да прекратят протестите", каза след разговорите председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. Според него засега протестите продължават.

"Правителството се извинява на земеделците, че са се почувствали излъгани от финансовата рамка в сектора. Финансовата и икономическата ситуация в момента не позволяват да бъде изпълнено първоначално договореното", обяснил Найденов на представители на протестиращите, но това не ги успокоило.
Те не са се впечатлили особено и от факта, че утре ще се публикува документът, който дава основание да бъде намален акцизът на горивото, използван от техниката...
Земеделците ще получават ваучери за ниско акцизно гориво и те ще се ползват само от тези, които са на "светло", водят счетоводство и са регистрирани, обяснил министърът. "Това е добра новина, но има два основни недостатъка", смята Вукодинов.
"В ред споразумения, подписани досега, имаше поставени срокове и система за получаване на безакцизно гориво, до момента няма. Дори и посочените суми по принцип не са тези, които изразходва секторът за земеделско производство", обяснява той.
Вукодинов пояснява също, че ваучерите ще започнат да се дават от началото на следващата година, а разходите за нея отношение на горивото в голямата си част вече били направени, тъй като земеделската година не съвпада с календарната." - пише „Дневник".

В. „Стандарт" търси позитивен поглед към темата за протестите, като съобщава, че „влаковете тръгват отново"

„Ако в четвъртък стигнем до консенсус по колективния трудов договор и стачното споразумение, всеки следващ ден е възможно да се разберем за прекратяване на стачните действия. Това заяви Иван Стоянов, председател на стачния комитет на БДЖ "Товарни превози".

Разговорите между стачните комитети на БДЖ "Пътнически превози" и на БДЖ "Товарни превози" продължиха повече от 3 часа и бяха инфарктни. Споровете бяха около изпълнението или неизпълнението на стачното споразумение, с което през март тази година беше прекратена тогавашната стачка и което стана повод за новата. Изпълнителния директор на холдинг БДЖ Йордан Недев и председателят на Борда на директорите Владимир Владимиров признаха забавяне (известно неизпълнение) само на сроковете по изплащане на ваучерите за храна и работно облекло (т. 2 и 3 от старото споразумение), но обосноваха, че по тях се работи, избран е доставчик, но обществената поръчка се обжалва от един от кандидатите, което е забавило изпълнението. Шефовете на железницата обаче оспориха претенциите на синдикатите, че не са съгласували с тях съкращението на 2000 души от компанията.

"Не сме започнали съкращаване на служители. Предложихме им да напуснат сами по чл. 331 от КТ с 6 заплати и една година осигуряване от борсата, както и социална програма за преквалификация", категоричен беше Владимиров. Досега 801 служители са приели и напускат сами, обясни той..."

На фона на недоволството от политиката на кабинета п отношение на пенсионирането всекидневниците информират, че служителите на МВР и МО вече ще плащат осигуровки.

„Правителството подготвя промяна, с която държавните служители вече ще започнат да се внасят сами социалните и здравните си осигуровки, както служителите в частния сектор, обяви финансовият министър Симеон Дянков.
За да не бъдат ощетени тези служители, държавата ще ги компенсира със съответни увеличения на работните заплати. "Ще го направим неутрално за самия служител, да не губят нищо от това, че ще си плащат осигуровките. Бюджетът ще загуби, защото със средната заплата са вързани някои социални плащания", каза той...
Промяната може да бъде направена най-рано през май 2012 г. с актуализация на държавния бюджет, тъй като вече е късно за такава поправка - тече второто четене на законопроекта за бюджета, уточни министърът." - се казва в публикация на в.  „Дневник".

„Кабинетът вече работи в пълно единодушие по възобновената идея държавата да спре да покрива 100% от осигуровките на държавни служители, полицаи и военни. Вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че може да се очаква промяната да влезе в сила от средата на 2012 г. Другият вицепремиер - Цветан Цветанов, също се присъедини, макар винаги да е в опозиция на опитите да се отнемат привилегии на силовите ведомства. Съгласие даде и другият "опозиционер" на финансовия министър - Аню Ангелов.
"Дискутирали сме темата с премиера и вицепремиера Симеон Дянков. Това е една възможност, която смятаме, че трябва да бъде реализирана по този начин. Паралелно с това трябва да се намери компенсаторен механизъм, за да не се понижават заплатите на служителите от правоохранителната система и военните", коментира вчера вътрешният министър на въпрос на "Сега". В същия дух се изказа и военният министър.
Точно въпросният компенсаторен механизъм е причина за неочакваното съгласие по темата в кабинета, който миналата година не намери смелост за подобна промяна.
Компенсацията ще струва десетки милиони левове на бюджета, особено ако кабинетът реши тя напълно да покрива новата осигурителна тежест... Идеята на кабинета е дължимата сума да се включи в основната заплата на чиновниците и занапред плащането да се поема от тях. Премиерът Бойко Борисов увери, че никой няма да бъде ощетен от това, но сметките го опровергават." - пише по същата тема в. „Сега".

Вестниците съобщават също, че правителството е обявило проекта „Южен поток" за национален приоритет.

„Труд" и „24 часа" публикуват идентични текстове по темата, в които се казва:

„Правителството обяви отсечката на газопровода "Южен поток", минаваща през България, за обект от национално значение (по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и по смисъла на Закона за държавна собственост.
Това положение дава възможност за приоритетно и по-бързо започване и изпълнение на проекта."

Всекидневниците информират и за това, че страната ни вече има 18 евродепутати,

„От 1 декември нашите депутати в Европейския парламент стават 18. Пълноправен евродепутат става Светослав Малинов от Синята коалиция. Това става възможно с влизането в сила на Лисабонския договор, съгласно който се увеличават общо с 18 местата в Европарламента." - пише "Стандарт"

„От днес българските представители в ЕП се увеличават на 18 след влизането в сила на Лисабонския договор, с който бе увеличен броят на евродепутатите от 736 на 753. Досега ГЕРБ имаше 5-има представители там, БСП - 4, ДПС - 3. "Атака", НДСВ и сините успяха да вкарат по двама. 18-ият мандат отиде при "Синята коалиция" на принципа на най-големия остатък по системата за изчисление "Хеър Ниймайер", приложена на вота за ЕП през 2009 г.
"В този момент е важно България да има още един човек в Европарламента, важно е и в какви комисии ще участвам", коментира Светослав Малинов." - се казва в публикация на в. „Сега".

В. „Дневник" публикува информация на „Евростат", коригираща с 2.5 пункта нагоре безработицата България:

„Безработицата в България през октомври е 12.1%, съобщи Евростат. Средното ниво в ЕС през месеца е 9.8%.
Според данните, оповестени досега от българските институции, които следят показателя, през третото тримесечие безработицата в България е била 10.2% по данни на НСИ, а според Агенцията по заетостта  през октомври тя е 9.6%.
По-голяма от българската е безработицата в 7 държави като най-тежко е положението в Испания - 22.8%...
Данните за всичките 27 членки на Евросъюза сочат, че  показателят се е повишил с 0.1% пункта спрямо септември и с 0.2 пункта спрямо октомври 2010 г.
Най-ниска е безработицата с Австрия - 4.1%, Люксембург - 4.7% и Холандия - 4.8%). На другия полюс освен Испания са Гърция с 18.3% (данните са за август) и Латвия - 16.2% (показателят се отнася за второто тримесечие)."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини