България е най-корумпираната страна в ЕС

Transparency International огласи резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2011 г.

България е посочена на първо място по корумпираност в ЕС.

Изследването се публикува ежегодно от 1995 година и отразява възприятията за нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. При неговото съставяне са използвани доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Economist Intelligence Unit, Freedom House и други.

Индексът за 2011 година обхваща 183 страни, които са групирани по географски или политико-икономически признак. България е посочена като най-корумпираната държава в ЕС, като с индекс 3.3 заема 86 място в света (колкото по-нисък индекс и по-назад в класацията - толкова по-голяма корупция). На другия полюс са Дания и Финландия, където корупцията е най-малка в ЕС. Двете скандинавски страни са индекс 9.5 и са на второ място в света.

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, заяви антикорупционната организация Transparency International.

Северна Корея, която е включена за първи път в Световния корупционен барометър и Сомалия са най-корумпираните страни през 2011 г., следвани с общ резултат от Мианма и Афганистан. Барометърът "показва, че някои правителства не успяват да защитят гражданите си от корупцията, независимо дали става дума за злоупотреба с обществени ресурси, искане на подкуп или подмолно вземане на решения," посочва Transparency International.

"Протестите по света, често разпалвани от корупция и икономическа нестабилност, показват ясно, че гражданите не смятат своите лидери и публични институции нито за прозрачни, нито за достатъчно отговорни," изтъква организацията. Световният корупционен барометър се базира на 17 отделни изследвания, включващи становищата на хора, запознати с всяка отделна страна. От 183 държави в списъка Нова Зеландия е посочена като най-некорумпираната, следвана от Финландия и Дания.

"Страните от Еврозоната, страдащи от дългова криза, са сред най-зле представилите се страни от ЕС, отчасти заради неспособността на публичните власти да се справят с даването на подкупи и неплащането на данъци, които са ключови движещи сили на дълговата криза," отбелязва Transparency International.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини