Бием целия Европейски съюз по подкупност. Преглед на националния печат

„Труд": Бием целия Европейски съюз по подкупност

Усещането за корупция в България се засилва. Страната ни се определя като най-подкупната държава в ЕС, а в световен план се нарежда между Тайланд и Ямайка. Това показва Индексът за възприятието на корупцията, изготвен от "Прозрачност без граници". Той се основава на оценките на българския бизнес, чуждестранните инвеститори и анализатори от цял свят.
Само допреди дни асоциацията "Прозрачност без граници" се ръководеше от Диана Ковачева. От четвъртък тя е министър на правосъдието на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова.

„Дума": Тракторите тръгнаха към София

Трактори и комбайни тръгнаха вчера към София. Те трябваше да влязат към 21 ч. снощи в столицата. Тежките машини бяха подкарани от Петолъчката, Плевен, Враца и ГКПП "Капитан Андреево" с искане за оставки на Симеон Дянков и Мирослав Найденов. Следобед тракторите спряха до местата, докъдето бяха стигнали, в изчакване на резултатите от заседанието на парламентарната бюджетна комисия. През това време продължаваха и преговорите между властта и представители на земеделците.
До кмета на София Йорданка Фанкъдова още миналата седмица е било подадено уведомление за протест от 1 до 8 декември. Искането е тежката техника да се разположи пред храма "Св. Ал. Невски" и "синята зона" на пл. "Народно събрание". От протестния комитет са настояли около 500 земеделски машини да влязат в София. След преговори обаче бе решено само 170 машини до 4 тона всяка да бъдат разположени в центъра на столицата. Земеделските производители са се съгласили да депозират сума за покриването на евентуални щети по транспортната инфраструктура.

"Новинар": Стачкуващите и ръководството на БДЖ сядат на масата на преговорите в сряда

Синдикатите и ръководството на БДЖ ще се опитата да стигнат до споразумение на седмия ден на стачката. Протестиращите съобщиха, че в сряда ще започнат преговори. За момента позициите на двете страни относно реформата в железниците на стачкуващи и ръководство остават непроменени. Синдикатите протестират срещу съкращаването на 138 влака по различни линии и срещу уволнението на 2000 работници от дружеството. Днес бяха спрени първите 30 влака от предвидените за съкращение. 785 служители на БДЖ до момента са приели предложението на ръководството - да бъдат освободени срещу шест брутни работни заплати.

„Стандарт": Кабинет и синдикати пак на нож за пенсиите

Кабинет и синдикати отново са на нож. Въпреки дългите следнощни дебати и непрестанните совалки между парламента и Министерски съвет до съгласие за пенсионната реформа, така и не се стигна. Затова вчера депутатите приеха в бюджетната комисия компромисния вариант, който правителството предложи. Увеличаването на възрастта за пенсия ще става по схемата "3х4". Тя ще се вдига с по четири месеца през следващите три години вместо ударно за една година. Така през 2014 г. жените ще се пенсионират на 63 години, а мъжете на 65 г. "По този начин след три години ще може да падне таванът на новоотпуснатите пенсии, така както го бяхме планирали", обясни социалният министър Тотю Младенов.

„24 Часа": Правят психопрофил на пироман

Ще бъде изготвен психопрофил на подпалвача, който вилнее в София.
Основната ни версия е, че това е пироман, човек, който изпитва удоволствие, когато пали и после се наслаждава на действията си. Събираме нужните данни и когато сме готови, ще ги дадем на колегите от Института по психология на МВР. Това заяви вчера за "24 часа" инспектор Станислав Станков от СДВР.
Нови две коли бяха запалени в столицата за втора поредна нощ. След като неизвестни драснаха клечката на 10 автомобила, повечето от които почти напълно изгоряха, в кв. Младост в нощта срещу сряда, вчера бяха залети с бензин и подпалени още две коли в кв. Хаджи Димитър.
Само за месец и половина са подпалени общо 20 коли, съобщиха от столичната полиция.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини