Първанов спря пенсионната реформа. Вестниците в неделя

Пенсионна реформа.

„Труд": Първанов поряза пенсионната реформа

Президентът Георги Първанов поздравява председателя на КНСБ Пламен Димитров и председателя на Икономически и социален съвет Лалко Дулевски .

Липса на предсказуемост, която отблъсква хората от пенсионната система - това са мотивите на президента да наложи вето върху Закона за държавното обществено осигуряване. Според документа възрастта за пенсиониране ще започне да се вдига от началото на 2012 г. с по 4 месеца на година. През пролетта на 2010 г. правителството и синдикатите договориха, че това ще започне от 2021 г.

Реформи.

„Стандарт":

Дянков: Лапачите са повече от паниците

В нереформираните сектори лапачите са повече от паниците. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Симеон Дянков. Той подчерта, че сега правителството полага огромни усилия да реформира сферите, в които публичните средства потъват. "И тези лапачи са всъщност хората, които казват: не, не, не, всички други да се реформират, само ние да не се реформираме, дайте си нашата паница", допълни Дянков. Той посочи зърнопроизводителите, БДЖ и пенсионната реформа като невралгичните точки, с които кабинетът ще трябва да се справи. "Извадих си бележка - не трябва да се подписва нищо от министър, преди да влезе в парламента", допълни финансовият министър.

Протести.

„24 Часа":

10 000 подписа срещу добива на шистов газ

10 000 души вече са се включили в подписка за мораториум върху търсенето, проучването и експлоатацията на находища на шистов газ в България. Това стана ясно на протест в София.

"Дядо Коледа е с нас, "не" на шистовия газ!", скандираха 200-та демонстранти пред министерството на икономиката, а на плакатите им пишеше: "Еничарите вън от министерствата!", "Парламентаристи, спрете фракинга на шисти!" и "Тенкю, Нона!" и "Фрак ю!" Протестиращите настояват да се забрани използването на технологията хидравлично разбиване и да има контрол над нефто- и газодобивните технологии.

С 30% по-евтино парно прогнозира Трайчо Трайков

30% намаление на цената на парното прогнозира министърът на икономиката Трайчо Трайков. Според него това е възможно, ако се докажат възможностите на находището при с. Девенци, от което се очакват 1 млрд. куб. м природен газ на година. То се проучва от "Трансатлантик" и до средата на следващата година компанията ще получи концесия. През втората половина на 2012 г. Трайков очаква газът да потече по тръбите.

В момента "Булгаргаз" изкупува 300 млн. куб. метра български природен газ от "Мелроуз" и делът на местния добив е 15% от общото потребление в страната. Цената е с 30-40% по-ниска от тази на вносния метан.

„Соло".

„Стандарт":

Цветанов: Справедливост за "Соло"

Убеден съм, че съдебната система трябва да бъде такава, която да отговаря на очакванията на обществото - да се ръководи единствено от върховенството на закона и да играе своята превантивна роля. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов, помолен да коментира оправдателната присъда на Илиян Тодоров за убийството пред столични клуб "Соло". Цветанов отказа да дава оценка на конкретното дело. "Когато има справедливост, правораздаване, което съответства на всички доказателства по едно разследване, тогава ще се изгради и по-добър имидж на българската съдебна система" - добави той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини