Основен ремонт само с паспорт на блока

Основен ремонт и преустройство на апартамента може да се прави само ако сградата има технически паспорт. Това предвиждат промените в Закона за устройство на територията. Засега такива паспорти имат само сградите, строени след 2005 г., предаде АСН.

За старите блокове обаче такъв документ не е издаван. Новите текстове в закона ще задължат собствениците да си направят техническо обследване на постройките, което и в момента е задължително, но почти никъде не е направено. Други промени в закона прехвърлят отговорността за сгъстяване на строителството в градовете от строителния министър на кметовете и общинските съветници.

Сгради с повече етажи или с по-малко отстояние от съседни постройки вече ще се изграждат с предложение от кмета и с одобрението на две трети от съветниците. Промените се налагат заради намаляващите свободни места в централните части на градовете. От друга страна, законът дава повече правомощия на местните управи да решават по-оперативно градоустройствените проблеми.

Кметовете ще следят и да няма нарушения при строежа на ниските постройки, а големите обекти ще са грижа на държавния строителен контрол. Промените в нормативната уредба предвиждат също да се ограничи промяната в предназначението на имот извън рамките на града. Това пък се правело с цел да се намали презастрояването в курортните зони.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини