Студентски протест в София

Студенти от 14 висши учебни заведения проведоха мирен протест пред Зимния дворец в Студентски град в София, обявявайки се за спешни реформи във висшето образование.

С викове „Елате при нас, протестът е за вас" и разнасяйки плакат с надпис „За спешни реформи във висшето образование" студентите изразиха недоволството си от приетия на връх студентския празник бюджет 2012, съгласно който семестриалната такса може да се увеличи с до 16%.

Александър Йорданов от Медицинския университет във Варна посочи, че от две години се правят обещания, но на практика законът само се кърпи.

Той е категоричен, че диалогът между студентските организации и министерството на образованието е прекъснат, а студентите настояват той да бъде възобновен.

Протестиращите студенти пресичаха едновременно пешеходните пътеки на бул. „8-ми декември", пред Зимен дворец на спорта, арката на НСА и Централната поща в Студентски град.
Участниците носеха със себе си листи с конкретните искания на студентите към държавните институции.

Успоредно с това стартира подписка на студентите в университетите, подкрепили конкретните искания за реформи:

1. Отмяна на промените в Закона за висшето образовани за възможно увеличение на студентските такси.

2. Разработване на Стратегия за развитие на висшето образование.

3. Приемане на нов Закон за висшето образование и на Закон за младежта.

4. Промяна в модела на финансиране на държавните университети.

5. Стимулиране дейността на университетските кариерни центрове с цел подобряване на връзката „бизнес - университет".

6. Предвиждане в студентското кредитиране на възможност за кредит за месечна издръжка.

7. Изграждане и ремонтиране на студентски общежития и столове, както и справедливо разпределение на легловата база между висшите училища според нуждите им

8. Подобряване на условията и качеството на живот в Студентския град в София

9. Повишаване на студентското представителство в колективните органи за управление на висшите училища, развитие на обхвата и автономията на студентското самоуправление

10. Студентско участие в научно-изследователски дейности и проекти в университетите.

Организаторите на студентския мирен протест обявиха, че не желаят провокации, масови безредици, антиправителствени лозунги или лични медийни нападки, а публично изразяване на вече декларирана позиция по отношение на студентските им такси и искане за реформи в сектор „висше образование".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини