Юлиян е подпалвачът, сам звънял на 112. Вестниците в събота

„Новинар": До 2020 г. трудоспособните българи намаляват с 400 000

С около 400 000 души ще намалеят трудоспособните българи у нас до 2020 година. Това е прогнозата на учени от БАН, изследващи демографските проблеми. Така работната сила у нас ще се стопи от 3,3 млн. души, каквато е била през 2005 година, до 2,9 млн. души.
Ще продължи изтичането на население извън пределите на България. До 2020 година икономическата активност на българите ще се увеличава. Това обаче ще е слабо. Този негативен вариант ще важи при условие, че ще запазим съществуващото ниво на активност.
Съществува и по-оптимистичен. При него се предвижда повишаване с около 200 000 души на работната сила. Това обаче ще бъде възможно, само ако се разкрият нови работни места и при раздвижване на пазара на труда.

„Стандарт": Гарите спряха стачката

Гарите няма да пречат и да спират повече пътническите влакове. Стачката в НК "Железопътна инфраструктура" спира от днес. В 16,30 ч вчера синдикати и стачният комитет в железопътната инфраструктура пратиха уведомително писмо да генералния директор Милчо Ламбрев, че са взели решение за прекратяване на протестните действия. До 19 ч вчера обаче, след девет часа преговори, все още профсъюзите и стачният комитет в БДЖ "Пътнически превози" не бяха постигнали съгласие да пуснат влакове и да сложат край на 22-дневната стачка.
Ръководството на българските железници пусна в сряда 166-те влака, които ден преди това спря в часовете на стачката, за да не трупа повече загуби. Някои от пътниците обаче и вчера бяха сюрпризирани със спрени от стачниците влакове.

„24 Часа": Юлиян е подпалвачът, сам звънял на 112

Полицията в София вече има двама арестувани и обвинени за част от палежите на над 40 автомобила в столицата.
29-годишният Юлиян Ковачки е арестуван в четвъртък вечерта в кв. Младост, където живее. Задържан е за опожаряването на 25 коли в кварталите Младост и Хаджи Димитър.
Юлиян е направил пълни самопризнания пред разследващите за 12 палежа, съобщи директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. Той ще отговаря и за запалването на приемната на районния инспектор в Младост 2 на 27 септември. Негово дело са и палежите на двете коли на футболиста от ЦСКА Иван Бандаловски, съобщи комисар Йорданов.

„Дума": 4.8% одобряват здравеопазването у нас

Всеки 20-и български граждани, или 4,8% от населението, одобрява системата на здравеопазване у нас. Останалите са настроени негативно към нея. България е на първо място в Европейския съюз по отрицателна оценка на населението към здравната система. Това сочи изследване на Агенцията за социални анализи по поръчка на европейски институции.
Проучването показва недоверие в системата, несъответствие между финансови измерения и оказани услуги и съмнения на пациентите в компетентността и добронамереността на лекуващите ги. 82% от българите са на мнение, че здравната ни система има нужда от радикални промени, не просто реформа, а цялостна промяна.

„Труд": Младежи блокираха Студентски град против нови такси

Студенти пресичаха без прекъсване по основните пешеходни пътеки в Студентски град в столицата в знак на протест срещу нови семестриални такси и липсата на реформи в системата на висшето образование. Около 300-400 студенти протестираха днес в столичния Студентски град срещу липсата на реформи във висшето образование и евентуалното повишение на таксите за обучение. Младежите, организирани от студентски съвети на своите университети, пресичаха непрекъснато основни пешеходни пътеки и така пречеха на трафика.
Те настояват за поемане на ясни ангажименти за повишаване на качеството на обучението, нов закон и да не са вдигат семестриалните такси. В Закона за бюджета за 2012 г е записано, че таванът на парите се вдига до 2/3 или те могат да се повишат с до 16%.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини