Английски лорд ще защитава Алексей Петров в съда

Към защитата на Алексей Петров се присъединява адвокатът лорд Питър Хенри Голдсмит - бивш главен прокурор на Великобритания, а сега президент на адвокатската колегия на Великобритания и Уелс. Това стана ясно на втория ден от делото "Октопод" срещу Петров и още няколко души, предаде БТА.

Един от свидетелите, които ще бъдат разпитани днес е бившият главен прокурор Никола Филчев, който и вчера дойде в съдебната зала, но се оказа, че погрешно призован и бе върнат за днес. Филчев се засече за първи път с поета и общественик Едвин Сугарев, който от години критикува ексглавния прокурор и твърди, че е замесен в незаконни дейности. Привлеченият като свидетел Сугарев заяви, че не се притеснява да застане очи в очи с Филчев в съдебната зала.

"Има основания за ареста на Филчев, но се съмнявам, че има воля за това", каза още Сугарев пред журналисти. Той допълни, че имал разговор с главния прокурор Борис Велчев, който първоначално бил решен на тази стъпка, но явно нещо го е разколебало.
"Ако Филчев не беше сменен като главен прокурор, нямаше да се стигне до това дело", категорочен бе Сугарев, който изтъкна, че е длъжен да бъде в съда и да каже каквото знае.
Той потвърди за пореден път, че има информация за това, че Филчев се е занимавал много с неща, свързани с Алексей Петров, и по-специално с убийството на адвокатката Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев, цитира го БГНЕС. Това твърди и съпругата на Колев, но доказателства срещу ексглавния прокурор не бяха открити.
Според Едвин Сугарев тези афери имат отношение към делото "Октопод" дотолкова, доколкото чрез тях се е осъществявала връзката между Петров и Филчев.

Вчера и бившият шеф на НСС Атанас Атанасов, който също е свидетел по делото, заяви, че има връзка между двамата. Никола Филчев лично му се обадил и настоял  Петров да бъде назначен в службата, която по-късно стана ДАНС.

Самият Филчев обаче отрече да има близко познанство с Алексей Петров, както и да е ходатайствал за назначаването му в НСС. Пред съда бившият магистрат заяви, че се познава с бившата барета от служебни поводи и са имали само няколко срещи. Призна обаче, че се е виждал с Петров в ресторант с име "Бариерата". Срещите били организирани с посредничеството на тогавашния шеф на баретите Филко Славов, като предмет на разговорите бил купуването на недвижим имот.
Дори и в съда, Филчев отговаряше в типичния си стил. На първия, формален, въпрос, зададен му от прокуратурата дали е работил като главен прокурор и кога, той отвърна, че не си спомня и отговори на въпроса с въпрос: "А вие спомняте ли си?".

В съдебната зала Филчев описа друг подсъдим по делото "Октопод" - бившия прокурор Цеко Йорданов, като принципен човек, който е действал според закона и не бил "подмазвач".

Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, а Петров - и за разгласяване на държавна тайна. Цеко Йорданов пък е подсъдим за осуетяване на разследване срещу бивш съдружник на Алексей Петров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини