Правителството плаща 24 млн. лв. за Водното огледало

Правителството даде 23 918 009,90 лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изплащане на задълженията по проекта "Укрепване на бреговете на р. Арда в Кърджали" - т.нар "Водно огледало".

Със средствата ще се покрие задължение от 2007 г. до средата на 2009 г. за строителството на "Водното  огледало", съобщи пресслужбата на кабинета.
Изпълнител на обекта е ДЗЗД Обединение "Арда Кърджали".

Плащането в момента е наложително, за да се ограничи загубата за държавния бюджет в размер на лихвата, която продължава да се начислява върху дълга от 29 917 580,88 лв., обясняват оттам.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще преговарят по споразумение да се уреди задължението за лихвата, защото парите от бюджета са недостатъчни за изплащане на целия дълг.

От пресслужбата обясняват, че според одобрените бюджетни разходи за 2012 г. на МРРБ няма как да се намерят пари за лихвата.

"Водното огледало" бе официално открито преди почти три години. Стойността на строително-монтажните работи по него достигна 78 млн. лв.

Спорният проект е тема на постоянни разправии между бивши и настоящи управляващи. През август 2010-а премиерът Бойко Борисов поиска актуализация на бюджета, за да се платят останалите 25 млн. лв. за строежа.
Финансовият министър Дянков обаче твърдо се противопостави на това.

За проекта се води и дело срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Според прокуратурата той е направил опит да набави имотна облага за фирма "Устра холдинг", на чийто имот е построен грандиозния обект.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини