Джойнт в парламента

Днес парламентът влезе "в крак" с времето, след като в пленарна зала на депутатите протестно беше показан джойнт.

Това се случи по време на изслушването на министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов за АКТА. Тъй като три комисии изслушват министрите - по икономическа политика, култура и транспорт и съобщения - дискусията се проведе в пленарна зала, където дойдоха и редица представители на бизнеса и на гражданското общество.

Радослав Стоянов, представител на гражданския сектор, обясни пред народните представители, че на 11 февруари в 197 европейски града ще има протести срещу АКТА. 15 български градове също ще се включат.

Той обаче предпочете днес да протестира в пленарна зала срещу първата присъда на спецсъда - момче бе осъдено на 8 месеца затвор за една цигара марихуана. За да демонстрира безсмислието според него на тази присъда, той извади от джоба на сакото си джойнт и го показа на депутатите.

Радослав Стоянов обясни, че в редица еворпейски държави марихуната е разрешена. Той се обърна с призив към президента Росен Плевнелиев и съпругата му Юлияна да помилват младежа. Обърна се и към ДПС с думите: "Какво правите за това момче?".

Левицата също бе стресирана от обръщението на Стоянов: "Господа социалисти, живеем в социална държава, защо не се активизирате?". След като не намери подкрепа от народните избраници, Стоянов заяви :"Това е фарс".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Краисмир Велчев възропта рсещу тази демокрация, която позволява да се вкарва марихуана в пленарна зала. Велчев посочи, че младежът бил осъден не само заради едната цигара, но и защото предоставял терен за разпространението на дрога. "Трябва да се търси наказателна отговорност и от такива лица, които внасят марихуна в парламнета", категоричен бе Красимир Велчев.

8 милиарда евро годишно губи ЕС от кражбата на интелектуална собственост, заяви по същество икономичексият министър Трайчо Трайков.

АКТА трябва да е в интерес и на българските потребители, смята той. Според министъра най-честата жертва на пиратство са родното розово масло, мед и млечни продукти. АКТА не нарушава граждански права и совбоди, категоричен е Трайков. По думите му има редица текстове, в които гражданските права и свободи са неприкосновени. АКТА не е SOPA, обясни той. Не се предвиждат прекъсване достъпа до интернет и не се налагат законови промени в нормативите на ЕС. България има възможност и да отхвърли АКТА, каза още Трайков. Според него ако се стигне до това, трябва да отхвърлим споразумението така, че да не навредим на търговските си и външнополитически отношения.

Закъсняхме с тази дискусия, заяви и Вежди Рашидов. Приемам вината си за това забавяне, каза той. Според него трябва да се намери баланс между интресите на интернет потребителите и на хората, които създават култура.

Призовавма обществото и младите хора да се успокоят, посочи Рашидов. Според него никой няма да бъде преследван в глобалната мрежа. Аз съм за продължаване на дискусията, каза министърът на културата и призова за повече уважение към хората, които създават културни продукти.

Велин Тодоров от Асоциация "Българска книга" поиска АКТА да бъде ратифициран във вида, в който е.Според него документът, който предизивка толкова спорове, защитава стотици работни места, насърчава инвестициите и иновациите, както и защитава правата на авторите.

АКТА няма да затрудни законната търговия, категоричен бе той. Документът според него няма да окаже неблагопроятно влияние върху достъпа до Интернет. Ако обаче не приемем АКТА, той е категоричен: "Ще бъдем считани за пиратска държава".

Произтичат сериозни проблеми от приемането на АКТА, смята в същото време Асен Генов от фондация "14 февруари". Притеснително е, че дискусията започва пост фактум, каза още той.
Защо се наложи това нещо да бъде подписвано тайно, попита Генов. Как ще се отрази АКТА върху генеричните лекарства, как ще се отрази това върху зърнопроизводителите, попита още той.

Стефан Минчев от Булакт е на друго мение - спекулира се с незнанието на неспециалистите, че ще се ограничат права. Пиратският бизнес е огромен, подчерта той. Ще бъдем ли държава извън закона, държава, която уважава творците или дивашка държава, в която всичко се краде, попита Минчев.

От БСП категорично се противопоставиха на създаването на "световно интернет Гестапо", както се изрази Петър Курумбашев. Не сме длъжни да се включим, напротив, длъжни сме да се противопоставим, посочи той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини