Журналистическо разследване: Кметове ръководят успешен бизнес с обществени поръчки

Петъчното журналистическо разследване в „Гореща точка” с водещ Николай Бареков, разкри грандиозни корупционни схеми с политици от всички партии. От материала на Диляна Гайтанджиева, топрепортер на TV7, става ясно, че кметове ръководят успешен бизнес с обществени поръчки и държавни пари за милиони, маскиран като консултантски услуги.

В разследването на TV7 кметът на община Гълъбово Николай Тонев се представя като консултант, като сред „клиентите му” попадат частното дружество „Автобусни превози” – Стара Загора, приватизирано за 11 млн. лв. преди пет години с активи, които възлизат на два пъти по-висока цена. Дружеството „Евробус”, което печели конкурса, е собственост на три фирми. Една от тях – „Марица Изток Автотранспорт”, е управлявана от кмета Николай Тонев, преди той да спечели изборите за местна власт, сочи справка в съдебните регистри. 
Проверката на TV7 показа, че частната фирма „Евробус”, приватизирала градския транспорт в града, не е изпълнила условията за инвестиции, заложени в договора с общината, и следва  да плати неустойки. „Евробус” е пълен монополист на градския транспорт. Фирмата печели 10-годишен договор след конкурс с предизвестен победител, става ясно от документите, с които TV7 разполага. Проверката на телевизията показа още, че община Стара Загора е превела на фирмата близо половин милион лева, без решение на Общинския съвет. В допълнение, частната фирма-превозвач не изпълнява и друго изискване в договора с общината – да постави GPS на автобусите, както и еднолично и без решение на Общинския съвет отказва да изпълнява курсове по 14 автобусни линии. За това фирмата отново не е санкционирана.

Новият кмет на Стара Загора Живко Тодоров разпореди пълна проверка по случая.
Сред бизнесите, консултирани от кмета на община Гълъбово Николай Тонев, е превозът на миньори от „Мини Марица Изток”. Преди години самият Тонев е бил управител на „Марица Изток Автотранспорт”, която е един от собствениците  на „Автобусни превози” - Стара Загора и  „Марица транс”. Последното сдружение има договор с „Мини Марица Изток” за превоз на работници, с който договор, според МВР, се източват пари от държавата.
Фирмата „Марица Изток Автотранспорт” е една от най-големите транспортни фирми в Югоизточна България. Един от бившите шофьори в нея - Живко Русев, беше задържан със 135 кг хероин в Иран и в момента излежава доживотна присъда. Други двама негови колеги бяха арестувани на пристанище „Бургас” с 400 кг хероин, скрити в тайници в камионите им. В тефтерчето на единия е открит телефонният номер на кмета на Гълъбово.
Кметът Николай Тонев призна пред камерите на TV7, че консултантската му дейност все пак не е безплатна. Твърди, че цената е любовта на съгражданите му, които го избират за кмет за трети път, макар и като кандидат на различни партии и политици.

Диляна Гайтанджиева коментира в „Гореща точка”, че разследването показва, как някои от лицата се оказват недосегаеми за правосъдието, а добре смазаната схема действа от години. Ако прокуратурата не се сезира, това означава, че тази група има покровителство от държавата, добави Диляна Гайтанджиева.

Бодилник” и „Гореща точка” -  всeки делничен ден от 06:45 до 9:30

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини