Шефката на НЗОК подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на шефката на Националната здравна каса Нели Нешева.

Малко по-късно от пресцентъра на управляващите съобщиха, че след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев шефката на Здравната каса Нели Нешева е подала оставка.

Междувременно в Гранитната зала на МС премиерът коментира - "За това, което направи Нешева българите имат много добра поговорка: „В кацата мед една лъжичка катран е достатъчна, за да не може медът да се консумира”.

Борисов обяви, че е поискал от парламентарната група на ГЕРБ да я помоли още днес да си подаде оставката и да си изберат друг на нейния пост.

За работата на Нешева Борисов посочи: „Работи много добре, но с едно действие можеш да опорочиш всичко.”

Премиерът каза това пред кметовете на много общини и ръководството на Министерството на околната среда на церемония в Министерския съвет за връчване на договори по оперативна програма „Околна среда".

 

След като обяви позицията си за Нели Нешева Борисов каза на кметовете да направят 100% прозрачни и ясни конкурси и добави, че службите работят активно процедурите да бъдат абсолютни прозрачни, защото са такива ангажиментите в ОЛАФ и други структури в ЕС.

„Това са близо 600 млн. лв.”, подчерта Борисов и настоя конкурсите да бъдат направени прозрачно чисто, бързо, точно и да не се стига до връщане на пари.
Това са огромни пари, внимавайте как провеждате конкурсите”, каза Борисов.

Около 600 млн. лв. се влагат за подобряване на канализацията и пречиствателните станции, а това значи по-добро здраве и по-малко сметки, изтъкна Борисов.

В прессъобщението на ГЕРБ се подчертава, че в мотивите си Нешева посочва, че напуска по собствено желание - „заради създалото се обществено напрежение и появилите се спекулации във връзка с раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служители и членове на НЗОК".

Не мога да остана на поста, който заемам, и заради негативните спекулации, появили се в следствие на ситуацията, пише още Нешева.
Подавам оставката си, защото не приемам и не желая този случай да бъде използван за политически цели и спекулации, заявява още Нешева, като декларира, че е работила прозрачно и законосъобразно.

По-рано днес - преди премиерът да й поиска оставката - директорът на НЗОК обяви, че ще дари получения си бонус на благотворителна организация.

Скандалът с бонусите в Здравната каса гръмна след твърденията на синия депутат Димо Гяуров, който обяви, че ръководителят на НЗОК и останалите работещи там са получавали допълнителни възнаграждения.

Нели Нешева коментира и вчерашната си пресконференция, на която с неподходящ тон защити системата за раздаване на бонуси и изтъкна постиженията на НЗОК за изтеклата 2011 година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини