Инспектори тръгват към луксозните ресторанти

През настоящата година сериозно внимание ще бъде отделено върху контрола на работата на заведенията за обществено хранене, където нещата наистина са сериозни.

Това обявиха земеделският министър Найденов и изпълнителният директор на българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов по време на конференция, отбелязваща една година от старата на работата на ведомството.

Министър Найденов посочи, че той заедно с Йордан Войнов и народни представители са получили хранително отравяне след посещение в такова заведение.

Инспекторите ще влязат зад луксозните витрини. Те ще проверяват начина на съхранение на храните и начина на приготвяне. Освен това ще се следят системите за контрол. Например дали местата за хранене в заведението отговарят на работните места в кухните, обяви министър Найденов.

Искаме да въведем правила и контрол за хората, които приготвят храна да бъдат с нужната квалификация, заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов. Те трябва да спазват хигиенните норми.

На брифинга стана ясно, че 240 хиляди полски яйца са били заловени в камион малко преди да влязат в търговската мрежа на страната.

Тези яйца са били предназначени за търговска верига „Европа", информира Найденов. Те са с недеклариран произход и се смята, че са от „нещастни" кокошки.

Във встъпителното си слово министърът даде отлична оценка за работата на Агенцията, нейното ръководство и служителите.

Той посочи, че Агенцията се ползва с пълното доверие на Европейската комисия. Усилията на България в борбата срещу некачествените храни, ветеринария и сито-санитарния контрол са ознаменувани с това, че скоро в страната ни ще започне работа референтната лаборатория по болестите на дивеча, изтъкна Найденов.

Войнов посочи, че по отношение на контрола на храните се предвижда криминализиране на случаите, в които са засечени продукти с неясен произход или с изтекъл срок на годност.

Агенцията посочи като значителен успех въвеждането на хранителните стандарти, а именно - „Стара планина", който е за изделията от месо, „България" - за хлебни изделия, БДС за млечните продукти, както и стандарта за лютеница.

Министър Найденов застана зад идеята да бъде въведена  задължителна затсраховка на земеделските стопани, както за посевите, така и за животните. По подобие на задължителнатта гражданска отговорност, която имаме при автомобилите.

Найденов посочи, че държавата сусбсидира 35 милиона декара с 25 лева на декар: „Затова смятам, че е разумно всеки земеделски производител да задели по 50 стотинки на декар, за да защити стойността на продукцията си, в случай на бедствие, след което държавата често дава обезщетение. А тези пари излизат именно от нашия и вашия джоб, защото сме данъкоплатци.", посочи Найденов пред събралите се журналисти.

По думите му, тежката зимна ситуация, ниските температури и обилният снеговалеж не могат да бъдат причина за спекула в цените на основни хранителни продукти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини