Цветанов: Забрана на споразуменията между прокурор и адвокат

Вицепремиерът Цветанов използва гостуването си в сутрешния блок на БиТиВи за продължаване на задочния си диалог със съдебната власт.

Той коментира, че не трябва да се позволява съдия да задържа 50 дела, защото това показва, че той е професионално слаб и така оставя съмнения в обществото.

Вътрешният министър подчерта, че съдиите, след като се произнесат на първа инстанция, веднага трябва да изложат мотивите си за решението, за да не се бави делото и да отиде на по-горна инстанция. Според него от тези забавения най-онеправдани са жертвите.

По думите му едно от най-важните неща, които трябва да се променят в правораздаването е да се премахне възможността за споразумение между прокурорите и адвокатите на обвиняемите.  Именно по този въпрос днес ще се проведе кръгла маса, на която ще участват жертви на такива споразумения. Искаме да има дебат по въпроса, подчерта Цветанов.

Относно превишаването на полицейските правомощия от служителите на МВР вътрешният министър призова да не се взема предвид само едната страната, а и да се погледне и другата.

По отношение на критиките към него Цветанов подчерта, че е могъл да не създава опозиция срещу себе си, ако е избрал само да имитира дейност, да си стои в кабинета и да се вози в служебната кола.

Аз съм изключително етичен, изключително възпитан човек и се отнасям с огромно уважение към всички съдии, отговори на въпроса дали е конфликтен човек Цветанов. Аз не влизам в битки. Моята дейност трябва да бъде такава, че аз действително да работя в полза на гражданите, каза Цветанов.
От думите му стана ясно, че той е и грамотен и може да разбере когато главният секретар на МВР му обяснява нещо (в конкретния случай свързано с обвиненията за полицейско насилие).

За микроязовирите в страната Цветанов констатира, че се използват за престъпни дейности, имайки предвид за пране на пари и разпространение на наркотици без пряко да съобщава. Той смята, че не е необходимо да си хидролог, за да стопанисваш язовир.

Отговорността за следенето на язовирите пада върху местната власт. От 690 микроязовири само 78 са държавни, изтъкна той. По думите му общи усилия се налагат вече след като се е случило бедствието и е важно да бързо да се реагира. Цветанов поясни, че превенцията лежи в ръцете на местната власт и не трябва да се смесват отговорностите.

Трябва да има централизиран подход и да се знае кой е отговорен за това, отбеляза вътрешният министър.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини