Разследване: Фармацевтична компания продава в пъти по-скъпо лекарства на Здравната каса

Ексклузивно разследване на TV7 и репортера Моника Гаджанова, излъчено в „Гореща точка” с Николай Бареков тази сутрин, показа как голяма българска фармацевтична компания продава в пъти по-скъпо лекарства на българската здравна каса, в сравнение с цените, на които се продават в съседните ни страни Сърбия и Турция, които са извън евросъюза.

По повод разследването на TV7, комисията по здравеопазване ще предизвика изслушване в Народното събрание, заяви в студиото на „Гореща точка” Десислава Атанасова, председател на парламентарната комисия. „Изненадане съм от тази разлика, още повече, че през миналата година законът за лекарствата беше сред най-обсъжданите в Парламента и имаше за цел да създаде конкурентна среда на фармацевтичния пазар”, коментира Десислава Атанасова.

С помощта на местен дистрибутор на лекарства в регистрите на здравното министерство на Сърбия, TV7 успя да засече лекарство за високо кръвно на българския производител „Софарма”, за което е посочена цена от 3,5 евро. В България това лекарство за кръвно се заплаща частично от Здравната каса, като пределната му цена в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък е 19,97лв., като 4,99 лв. се заплащат от бюджета на касата, а останалите 15 лв. плаща болният. Така за хипертониците у нас излиза много по-евтино да си купят българското лекарство в Сърбия.

В предварителния си отчет за 2011 г. „Софарма” декларира, че най-продаваното лекарство на компанията в Турция за миналата година са ампули за тежка форма на алергии. Медикаментът се използва основно за лечение в болница и се доставя в аптеките само за турски гражданин, затова в разследването се включи и турската ни колега Нихал Йозерган, която установи, че българските ампули се продават в Турция от 2009 г. и са три пъти по-евтини, отколкото в България. Опаковка от 250 мг с 5 ампули може да се купи за 25 лв. в турските аптеки, докато у нас пределната му цена е 70,60 лв. на опаковка. Лекарството се пазарува основно от здравните заведения в Турция и то на едро, защото местният му еквивалент е 10 турски лири на ампула, а българската ампула струва само 6 лири.

Скриптът, предоставен от TV7

Ценообразуването в сферата на фармацията се извършва от производителя. Той регистрира цените на медикаментите си, а всяка държава определя надценките за търговците на едро и дребно.

Огнян Донев, производител на лекарства

"Това е много регулиран пазар, така че по въпроса за цените мога да взема отношение само за ценообразуването на нашите лекарства. Те винаги са най-евтини в своята категория и аз много често се шегувам, че дори и да не можем да обхванем целия диапазон на лекарства, нашето присъствие на пазара действа дисциплиниращо на останалите участници."

За да проверим думите на фармацевтичния бос, дълго проучвахме пазара в съседна Сърбия. С помощта на местен дистрибутор на лекарства в регистрите на здравното министерство на нашата съседка успяхме да засечем лекарство за високо кръвно на българския производител. В регистрите при съседите г-н Огнян Донев е посочил цена на производител от 3 и половина евро или 7 лева. Аптеките също слагат надценка, но след покупката, екипът ни беше шокиран от ценовата разлика.

Моника Гаджанова

"Току-що от аптеката зад мен успяхме да закупим лекарството ПРАВАСТАТИН или ПРАВАПРЕС, както е регистрацията му в Сърбия, на половин цена спрямо цените в аптеките на София. За опаковка от 20мг тук цената е около 11лв., докато у нас на свободна продажба медикаментът струва 20лв."

В България това лекарство за кръвно се заплаща частично от Здравната каса.

Пределната му цена в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък е 19.97 лв., като 4.99 лв. се заплащат от бюджета на касата, а останалите 15 лв. плаща болния. Така за хипертониците у нас, които не са дисциплинирани все още от фирмата на г-н Огнян Донев, излиза много по-евтино да си купят българското лекарство в Сърбия.

И ако до тук ценовите разлики на лекарствата в България и Сърбия ни изглеждаха като изолиран случай в "границата на статистическата грешка", то при пазаруването на български лекарства в Турция преживяхме истински шок.

В предварителния си отчет за 2011г. фирмата на г-н Огнян Донев се хвали, че най-продаваното й лекарство в Турция за миналата година са ампули за тежка форма на алергии.

Медикаментът се използва основно за лечение в болница. Доставя се в аптеките само за турски гражданин, затова в разследването се включи и нашата колежка Нихал Йозерган.

След като се свърза с местния дистрибутор, тя установи, че българските ампули  се продават от 2009г. и са три пъти по-евтини, отколкото в България. Опаковка от 250мг с 5 ампули може да се купи за 25 лева в турските аптеки, докато у нас пределната му цена е 70.60лв. на опакавка.

Лекарството се пазарува основно от здравните заведения в Турция и то на едро, защото местният му еквивалент е 10 лири на ампула, а българската ампула е само 6 лири. Много трудно, с подкрепата на цялото си семейство, колежката ни успя да убеди управител на една от аптеките в гр. Бурса, че е болна и има нужда от лекарството. Проблемите й не свършиха до тук.

Турският дистрибутор на българските ампули не можеше да й  достави една опаковка и така се наложи Нихал да моли, да търси оправдание за голямото количество, и все пак да успее да закупи цяло кашонче от медикамента.

Нихал Йозерган, кореспондент:

"Доста сериозна разлика, а е пълен абсурд едно българско лекарство, което е местно производство, да се продава на такава висока цена в България, и да бъде много по-евтино в съседна страна, в която се изнася, въпреки че по официален и канален ред."

За екипа ни остана най-важната задача да пресече българската граница с медикамента, но успехът ни по неоспорим начин доказа, че "дисциплиниращото" присъствие на нашия пазар на фирмата на г-н Огнян Донев, бърка дълбоко в джоба на болните българи и на цялата ни държава.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини