КЗК: Има доказателства за картел при горивата

Най-рано след 3 месеца може да се вземе окончателно решение по казуса има ли картел на пазара на горива, обяви в парламента председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов, цитиран от БТА и БГНЕС. Николов бе изслушан от парламентарната комисия по икономика и енергетика за извършената проверка за картелно споразумение при търговията с горива.

Преди пет дни Комисията за защита на конкуренцията предяви твърдение за картел срещу четири компании на пазарите на бензин и дизелово гориво - "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД.

Пред народните представители Петко Николов съобщи, че оглавяваният от него орган не е правил проверки на място в офисите на компаниите, които работят на пазара на горива. Информацията за повдигането на твърдението за картел е била събрана чрез писма, които са си разменяли двете страни. Той обаче допълни, че има достатъчно доказателства за картел и санкции ще бъдат наложени, съобщи БТА.

Според лидера на СДС Мартин Димитров, който е и председател на икономическата комисия, обаче, антимонополната комисия не си е свършила работата и е трябвало да направи по-обстойна проверка на петролните компании - влизане в офисите им, изземване на мобилни телефони, компютърна техника и документация.

"Доказателствата за картел на пазара на горива няма да издържат пред съда, защото са събрани след писмена кореспонденция между обвинените компании и Комисията за защита на конкуренцията", обясни притесненията си Димитров.

Същевременно бе регистрирано ново поскъпване на горивата. Дизелът достигна 2.74 лв. за литър по някои бензиностанции. Най-масовото гориво - бензин А 95, достига на места до 2.69 лв. за литър.

Преди три дни новият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви относно съмненията за картел при цените на горивата, че ако фирмите не могат да обяснят констатациите на КЗК и се окаже, че има картел, трябва да бъдат наложени солени и жестоки глоби, за да се предотврати в бъдеще точно това изкривяване на пазарната обстановка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини