На 44 и 60 години стареем рязко

С напредването на възрастта човешкото тяло претърпява много промени. Макар че те настъпват всяка година, предишни изследвания показват, че на ниво протеини най-забележимите промени се случват на възраст около 44, 60 и 78 години.


Въпреки че някои от промените в организма, свързани със стареенето, са видими - например посивяването на косата и бръчките по кожата - много от тях се случват вътре в тялото на органи, тъкани и на клетъчно ниво.

 

Изследване, публикувано в сп. Nature Aging, допълва това, което знаем за стареенето. Учените са открили, че около 44- и 60-годишна възраст хората претърпяват две големи промени в молекулите и микробиомите.


Изследователите твърдят, че тези промени потенциално могат да окажат голямо влияние върху здравето на човека, включително върху сърдечносъдовото здраве.


Анализирани са данни от 108 души от Калифорния на възраст между 25 и 75 години. Участниците в проучването са били проследявани средно 1,7 години, а максималната продължителност е била около 7 години.


По време на изследването участниците давали кръв и други биологични проби на всеки няколко месеца, което позволило на учените да проследят промените в молекулите и микробиомите на телата им. Изследователският екип е проследил свързаните с възрастта промени в повече от 135 000 различни молекули и микроби, което представлява почти 250 милиона различни точки с данни.


Авторите на проучването са забелязали, че около 81% от идентифицираните молекули и микроби се променят повече в определени възрасти, отколкото в други периоди от живота на човека. Двете възрасти с най-големи промени в молекулите и микробите настъпват, когато човек е в средата на 40-те и началото на 60-те години.


Освен това тези промени, свързани с възрастта, са индикатор за потенциални проблеми за здравето, се уточнява в доклада.


Например при хората на 40 години са открити значителни промени в броя на молекулите, свързани с алкохолния, кофеиновия и липидния метаболизъм, както и със сърдечносъдовите заболявания, кожата и мускулите.


На 60-годишна възраст най-големите промени в молекулите са свързани със сърдечносъдовите заболявания, имунната регулация, бъбречната функция, метаболизма на въглехидратите и кофеина, както и с кожата и мускулите.


Откритията показват, че е важно изследователите да продължат да проучват какво се случва с тялото по време на биологичното стареене, защото след това може да се предприемат действия за намаляване на много от проблемите, свързани със стареенето.


Изобилието от повечето молекули и микроби в организма претърпява периоди на бързи промени през целия живот поради сложното взаимодействие на различни фактори, включително развитие и растеж, фактори на околната среда, фактори на начина на живот, физиологични промени, генетични фактори, както и болести и заболявания.


Важно е да се отбележи, че тези фактори често си взаимодействат и си влияят взаимно. Например диетата може да повлияе на чревния микробиом, който от своя страна може да повлияе на производството на хормони и имунни клетки. Разбирането на динамичните колебания на молекулите и микробите е от решаващо значение за поддържането на здравето и предотвратяването на заболявания.


Референции:

https://www.nature.com/articles/s43587-024-00692-2

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини