Петролното петно стигна и до Флорида

Петролното петно достигна бреговете на Флорида. На плажовете по северозападното крайбрежие на щата се появиха катранени топчета. Властите ще ги анализират, за да установят дали са от петролния разлив, предизвикан преди 6 седмици от потъването на платформата на Бритиш петролиъм в Мексиканския залив, съобщиха АФП и АП.

Вълни с тънка лъскава петролна покривка, променяща цвета си на светлината на слънцето, и носещи катранени топчета мият плажната ивица на Пенсакола, който е част от национален парк от острови в Мексиканския залив между Флорида и Мисисипи, допълва БТА.

Веригата от острови се слави с ослепително белия пясък по плажовете си, който днес бе изцапан от петролното петно. Телевизионни камери показаха плуващи хора в района на Пенсакола да бягат панически при вида на петрола и катрана, а дечица да разнасят топчета катран с размерите на топки за пинг-понг. Луизиана, обител на пеликани, заселени там през 1968 г., също стана жертва на петролното петно.

Телевизионни камери показаха на островчето Куин Бес, където се намира резерватът, 60 птици, сред които и 41 пеликани, поляти сякаш с течен шоколад, предаде Франс прес.

Очаква се по-късно днес президентът на САЩ Барак Обама да посети Луизиана. Това ще е неговото второ пътуване до там за една седмица, съобщава АП. Същевременно Бритиш петролиъм изрази увереност, че новата операция по справяне с петролния теч ще има успех, предаде АФП.

Тя включва поставянето на клапан с формата на фуния върху тръбата, откъдето изтича петролът. Главният оперативен директор на компанията Дъг Сътълс очаква по-голямото количество от петрола да бъде събрано и течът да бъде сведен по 160 000 литра на ден. Сега от платформата се изливат по 2 млн. литра дневно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини